Händer i Olshammar 2018

Fagertärn i sommar

Samling 19.30 på Olshammarsgården imorgon måndag 28 maj för att göra bemanningslista för Fagertärn. Nya intresserade som vill pröva är särskilt välkomna
Hoppas att lommen är där i sommar också. Foto: Karl-Evert Eklund

Röjning Norra Vätterleden


På söndag 6 maj städar vi på Norra Vätterleden.

Samling kl 10 vid Olshammarsgården, 

där får vi verktyg

Korvgrillning från ca 12 vid rastplatsen vid Boviken

denna bild är från städning av Munkastigen för några år sen

Nyheter om macken

Munksjö ger tillstånd att få starta upp en mack i container för både bensin och diesel och placera den på parkeringen i centrum. Nu kan bolaget börja projektera och söka de tillstånd som behövs. Sen är det bara att hoppas att det går bra hela vägen.

Mobila Hälsomottagningen

Mobila hälsomottagningen
 kommer till Olshammar
Bokning på 019-602 30 21 vardagar 9.30- 15.30

Hantverksutställning på Olshammarsgården

Den 1 augusti till 15 september pågår hantverksutställningen på Olshammarsgården med alster från lokala tillverkare.  Mest är det olika slags textilier och lite träarbeten. Foto kommer senare. Britt-Louise hälsar välkommen!

Fagertärnsdagen 2 juli

Nu blommar det i Fagertärn: 77 näckrosor blommade samtidigt 30 juni.

Här är svaren på tipsfrågorna:

      Rätt rad: 1,1,2,2,2,2,1,2,2,X

1.     Hur långt kan en personbil färdas på en påse matrester?            Svar :  2,5 kilometer

2.     Allt som slängs i soptunnan ska läggas i påsar. Vilka påsar i soptunnan MÅSTE knytas med dubbelknut?       Svar: ALLA påsar som läggs i soptunnan.

3.     Var kan man ALLTID hämta nya gröna påsar när man får slut, om man  t ex missat att fästa på soptunnan?   Svar: På återvinningscentralen.

4.     Vilket av de 3 alternativen ska kastas i gröna påsen?         Svar: Kaffesump, äggskal, fisk.  I de andra alternativen fanns krukväxt och papper med, som inte ska i grön påse.

5.     Varför är det viktigt att inte kasta fel saker i gröna påsen?          Svar: För att avfallet i påsen blir till (biogas och) biogödsel, som vi gödslar våra åkrar med för till exempel potatisodling.

6.     Vilket år infördes sommartid på försök i Sverige?     Svar: 1916.       År 1980 infördes det permanent.

7.     Är det ett brott att skräpa ner?            Svar: Ja, alltid.

8.     Om man kunde källsortera en fimp, vad skulle den mest sannolikt sorteras som?          Svar: Farligt avfall.

9.     Hur källsorterar man nagellack?              Svar: Som farligt avfall.

10.                   När kom potatisen till Europa?        Svar: På 1500-talet.  

Enligt  Wikipedia: Den "upptäcktes" i  Peru  år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiminez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien. Jonas Alströmer  är den som blivit mest känd för sina insatser för att få potatisen populär i Sverige. Den spridda uppfattningen att det var Alströmer som införde potatisen till Sverige är dock fel. Redan 1658 hade  Olof Rudbeck  planterat potatis i  Uppsala botaniska trädgård .

 

Utsikt över Fagertärn från kiosken.

Din rubrik

Vi klädde midsommarstången idag, tycker den blev fin med mycket lupiner. Klar för den som vill dansa runt den på midsommarafton
Midsommarstången 2017 färdig, troligen den mest "blommiga" vi haft

Vandring på Utnäset

Vandringen på Utnäset på Kristi Himmelsfärdsdagen blev mycket trevlig och vädret vi beställde infann sig i rättan tid. Matlådorna från Olshammarsgården smakade bra efter en timmes vandring och inga rester lämnades kvar. Med tanke på det torra vädret avstod vi från att tända eld och värma våra grillspett, men de var lika goda kalla.
Vi har också fått några fina bilder från Jan Norling, Karlsborg, varav en här bredvid och de övriga ligger på fliken fotoalbum Utnäset.
Kanske kan vandringen bli en årlig tradition?

Foto: Jan Norling, Karlsborg

Naturfotograf vid Fagertärn

Idag den 19 juli fick vi 2 bilder av naturfotografen Karl-Evert Eklund. Den ena är en fantastiskt fin bild med en lom bland näckrosorna, se den vid bemanningslistan nedan. Den andra är med de två näckrosorna.   De ligger också sist bland bilderna från Fagertärnsdagen 2015 på sidan Fotoalbum. 
Många besökare om dagarna, särskilt nu när det är bra väder för "rosorna". Kiosken öppen 11-17 varje dag. Endast kontant betalning, kort fungerar inte p g av dålig mobiltäckning.
Foto Karl-Evert Eklund (copyright)

Hjärtstartare i båthamnen

Macken kommer att sluta med bensin och bara ha diesel. Det beror på brandskydds-bestämmelser och att ägaren till affärshuset inte kommer och pratar med Q-star  om problemet,  trots att hon har lovat flera gånger. 
Henrik Olovsson på Askersunds kommun försöker nu reda ut vilka krav som ställs och vad det kan kosta, samt om något ekonomiskt stöd kan finnas att få. Om det går att fixa till det som behövs så är det bara att fylla på bensin i tanken och macken fungerar igen.
 Styrelsen hoppas att det kan finnas något förslag på lösning att rapportera om på nästa möte som är den 15 december. 

Årsmötet utsåg vinnare i fototävlingen 2014

Båtklubben meddelar att man har fått sin hjärtstartare nu. Vem som helst som behöver hjälp kan hämta den där. Dessutom finns en på Munksjö också.
Kvistudden i vitsippsprakt. Foto Margareta Torbrand

Verksamheten 2013

Du kan bli medlem i vår Utvecklingsförening, som vi har döpt byalaget till, genom att sätta in 50 kr på bankgirokonto 873-5839. Familjemedlemsskap 80 kr. 
På så sätt stöttar du vår ekonomi så att vi kan göra det trevligt i samhället Olshammar med blommor och midsommarfirande med mera.
Vi försöker lägga upp allt som händer i trakten här på vår hemsida, för att så många som möjligt ska få veta vad som händer. Alla föreningar som har verksamhet för allmänheten eller vill få fler medlemmar kan höra av sig med sina arrangemang.
Det går också bra att stötta oss med någon liten gåva.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ann-Maj Gissberg | Svar 17.05.2016 12.07

Hej! Tänk om ni kunde lägga ut Per-Eriks berättelse om Olshammar.Det skulle vara så intressant att få läsa.Ann-Maj Gissberg.

Jeanette Nilsson | Svar 12.05.2016 17.22

Hej,Jeanette här från Nya Askersunds Tidning,jag undrar om de finns intresse att skriva i vår tidning,en lokalsida?http://askersundstidning.se/etidning/april16

Jeanette 12.05.2016 23.16

Skriver ni o fotar så publicerar jag mer än gärna enlokalsida gratis, tycker också det är viktigt att lyfta alla delar av kommunen i Nya Askersunds Tidning.

Elisabeth Lennartsson 12.05.2016 22.38

Du får gärna citera vår sida om du vill, vi tycker det är roligt om Olshammar uppmärksammas

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.02 | 22:00

Ja vi är en förening som du gärna får gå med i och delta i verksamheten. Föreningen för Olshammars Utveckling heter vi men kallas mest utvecklingsföreningen.

...
08.02 | 18:14

Fantastiskt att det finns så fina människor som kämpar för Olshammars utveckling! Beundransvärt!!
Finns det en förening också?

...
16.08 | 17:36

Hur skriver man upp sig på väntelistan för båtplats 28fot shoppande segelbåt

...
15.03 | 14:16

Tack Elisabeth,
att du informerar mig om vad som händer.tycker det är så trevligt att följa ert arbete.Ni är så duktiga.Olshammar finns i mitt hjärta.Kram..

...
Du gillar den här sidan